Projectbegeleiders

Ambassadeur cellist Roel Dieltiens

Het is Roel Dieltiens die louter op de kwaliteit van Wouters’ instrumenten het aanbod van de schenking aanvaard heeft en partners rond zich heeft geschaard om het instrument aan de man/vrouw te brengen en de opbrengst ervan te schenken aan hulpbehoevende musici: muzikanten getroffen door de corona-crisis. Op uitdrukkelijke vraag van de luthier, gaat een percentage ook naar de getroffen muziekschool in Mosoul (Irak), het project van Rudi Vranckx (Canvas).

Cellist Roel Dieltiens over het instrument:

“In het begin van mijn solistenloopbaan werd ik zwaar verliefd op een oude Italiaanse cello. Hemel en aarde heb ik verzet om dat instrument te kunnen kopen, maar een financiering voor het huizenhoge bedrag bleek destijds voor mij onmogelijk.
De gigantische kater die ik eraan overhield, ontwikkelde zich gelukkig tot een zegening voor later. Ik ging nl. op zoek naar betaalbare alternatieven en ontdekte na vele omzwervingen enkele uitstekende, nieuw gebouwde instrumenten. De verhouding prijs/kwaliteit was in het algemeen zo overweldigend dat ik geen moment meer twijfelde om zelf een nieuwe cello voor mij te laten bouwen. Sindsdien speel ik uitsluitend op dat instrument. Al mijn cd-opnames voor het label Harmonia Mundi deed ik ermee.
Na een solo-optreden met of zonder orkest, of na een recital met piano wordt mij regelmatig naar mijn fantastische instrument gevraagd dat ondertussen nog maar 28 jaar oud is en een fractie gekost heeft van die peperdure oude Italiaanse cello van toen. Steeds weer zijn mensen totaal verbaasd dat een nieuwe cello zo mooi kan klinken.

Regelmatig komen vioolbouwers bij mij thuis om mijn mening te kennen over hun instrumenten. Het spreekt voor zich dat er kwaliteitsverschillen zijn tussen al die verschillende luthiers. Daarom ben ik zo ingenomen met het feit dat net Joris Wouters nu een cello doneert aan Cello for Charity omdat hij één der allerbesten is, die ik wereldwijd heb leren kennen.”

Journalist Rudi Vranckx

Rudi Vranckx (Canvas) is het project ook genegen en biedt zijn hulp aan. Hij volgde op video het bouwproces van het instrument (zie trailer 1).

Rudi Vranckx engageerde zich in 2018 voor een project in een door de Islamitische Staat verwoeste muziekschool in Mosoul (Irak). Een deel van de opbrengst Cello for Charity zal ook aan dit project worden geschonken.

Veilinghuis Bernaerts

Veilinghuis Bernaerts neemt de lead in dit project en zal op 10 december 2020 dit instrument live én online veilen. Om de opbrengst groter te maken worden er een aantal loten aan toegevoegd.

Het huis Bernaerts stelt zijn verkoopskanalen, expertise en zalen ter beschikking voor de veiling, eventuele promotionele concerten en opnameruimte.