Easter 2020

Jan Sciffer, Easter 2020, 2020

Tijdens de lockdown van 2020 componeerde cellist Jan Sciffer (Spiegel Strijkkwartet) een werk voor 7 cello’s met als titel Easter 2020. Hij droeg het op aan de nieuwe cello van Joris Wouters.

Jan Sciffer over dit werk:

“Toen Joris Wouters mij vertelde dat hij een nieuwe cello wou bouwen ten voordele van ‘een goed doel’, wist ik meteen dat ik dit nobele initiatief wou steunen. Het was eenvoudig geweest om een concert te spelen op de nieuwe cello voor vrienden en kennissen, maar in volle lockdown was dat ondenkbaar. Daarom besloot ik een muziekstuk te schrijven opgedragen aan het nieuwe instrument. Het werd Easter 2020 (with thanks to Bach, for the cello made by Joris Wouters in this period).

Het werk bevat elementen van de tijd zoals ik die ervoer rond Pasen. Het samen genieten van een live uitvoering van de Mattheuspassie was onmogelijk, maar één passage (O Haupt voll Blut und Wunden) bleef door mijn hoofd spoken. Ik herschreef de muziek van Bach als symbool voor troost, maar omsingeld door een ongrijpbaar virus, onheilspellende berichten in de media, lawaai van ziekenwagens, getemperd applaus voor hulpverleners, isolement.

Moge de nieuwe cello van Joris met zijn klank tot de harten spreken van velen – en aldus meewerken aan het schone en het goede.”

Opnamelocatie: Cultuurkapel Odulphus (met dank aan Dirk Van Nimmer)
Opname: Dagmar Feyen

Jan Sciffer, Easter 2020, 2020